Sabit Getirili Menkul Değerler

Hizmet Kapsamı

Marbaş Menkul Değerler olarak yatırımınızı Sabit Getirili araçlara yöneltmek istediğinizde de yanınızdayız. 

Marbaş Margoritma Neden Önemli

Aradığın Tüm Yatırım Hizmetleri için Marbaş Menkul Değerler

Hazine Bonosu ve Devlet Tahvili

Devletin bütçe açıklarının dönemsel finansmanını sağlamak için çıkardığı borçlanma senetlerinden; ihraç edildikleri tarihten 1 yıl ve uzun vadeli olanlara Devlet Tahvili; 1 yıldan kısa vadeli olanlara Hazine Bonosu adı verilir. İhraç, Hazine tarafından T.C.M.B. aracılığıyla ihale veya halka arz yöntemiyle yapılır.

  • Sabit getirili Hazine Bonosu ve Devlet Tahvili‘nde yatınmcı vade sonunda ne kadar bir faiz geliri elde edeceğini yatınm yaptığı anda bilir ve vade sonuna kadar elde tutulması halinde bu getiri garantilidir.
  • Hazine Bonosu ve Devlet Tahvili‘nde ana para ve faiz geri ödemelerinin tamamı devlet tarafından yapılır.

Özel Sektör Tahvil ve Bonosu

Özel Sektör Tahvil / Bonoları banka ya da anonim şirketler tarafından finansman sağlamak amacıyla, Türk Lirası üzerinden ihraç edilen, 1 yıl ve daha uzun vadeli borçlanma senetleridir.

  • Özel Sektör Tahvil / Bonoları iskontolu veya kuponlu olarak ihraç edilebilir.
  • Özel Sektör Tahvili /Bonolarının Devlet Tahvili ve Hazine Bonosundan farkı, ihraççının bir banka veya anonim şirket olması dolayısıyla herhangi bir devlet garantisinin söz konusu olmamasıdır.
  • Ek getiri oranı ihraç tarihinde belli olur. Özel Sektör Tahvil / Bonoları ile Devlet Tahvili ve Hazine Bonosu’na göre daha yüksek getiri sağlama imkanı bulunur.

Bilgilerinizi bırakın sizleri arayarak bilgilendirelim

Ürünlerimiz ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla ve detaylı bilgi almak için lütfen formu doldurunuz. 

 
45 bin+

Mutlu Müşteri

Yatırımlarını Marbaş Menkul Değerlere getirenlerin sayısını her geçen gün artıyor.

0 %

Müşteri Memnuniyeti

Eğitimler ve Analizler ile memnuniyetiniz için çalışıyoruz.

0 b+ ₺

Portföy Hacmi

Güvenilir ve memnuniyet odaklı yaklaşımımızla yatırımlarınız büyütüyoruz.

Kamu İdare ve Kuruluşlarınca İhraç Edilmiş Tahviller

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer gravida congue sem, sit amet luctus leo congue sit amet. Fusce eget lobortis lacus. Duis ut euismod arcu, nec luctus leo. Fusce laoreet nulla orci, quis convallis tortor faucibus at. Suspendisse augue est, aliquam sed placerat pulvinar, molestie at ex. Sed id malesuada arcu, quis interdum urna. Suspendisse congue tellus quis felis imperdiet venenatis. Phasellus elit risus, pretium non neque sed, fringilla gravida sapien.

  • Integer condimentum quam velit, vitae bibendum mauris aliquet quis. Maecenas nulla est, vehicula ac magna et, posuere pulvinar ante.

 

Dövize Endeksli Devlet İç Borçlanma Senetleri

Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS), Hazine Müsteşarlığı tarafından yurt içi piyasada ihraç edilen borçlanma senetlerini  ifade etmektedir. Borçlu olan devlet, DİBS sahiplerine kupon ödeme tarihlerinde ve vade sonunda borçlu olduğu tutarı öder. DIBS’ler vadeleri boyunca ikincil piyasalarda kişi ve kurumlar tarafından alınıp satılabilmektedir.

DİBS’ler  vadelerine, ihraç yöntemlerine, ihraç edildikleri para birimi cinsine, faiz ödeme türlerine, üzerlerinde kupon taşıyıp taşımamalarına göre farklı açılardan sınıflandırılabilir.

En çok kullanılan sınıflandırma vadeye göre yapılmaktadır. Buna göre;

  • 1 yıl ve daha uzun vadeli DİBS’ler Devlet Tahvili,
  • 1 yıldan kısa vadeli DİBS’ler ise Hazine Bonosu olarak adlandırılmaktadır.

Eurobond​

Eurobond, devlet ya da şirketlerin, kendi ülkeleri dışında kaynak sağlamak amacıyla, uluslararası piyasalarda yabancı para birimleri üzerinden satışa sundukları, genellikle uzun vadeli borçlanma aracıdır.
 
Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi tarafından uluslararası piyasalarda genellikle USD veya EURO cinsinden Eurobond ihraç edilmektedir.
 
  • Başta Amerikan Doları olmak üzere, Euro, Japon Yeni, İsviçre Frangı gibi döviz cinsleri üzerinden ihraç edilebilmektedirler.
  • Vade genelde 5-30 yıl arasındadır.
  • Uzun vadeli tahvil olmalarından dolayı, kuponlu olarak ihraç edilir.
  • Genellikle kuponlar sabit faizlidir. Kupon ödeme dönemlerinde yatırımcıya düzenli bir nakit akımı sağlar. Anapara ve kupon ödemeleri ihraç edildiği döviz cinsi üzerinden yapılır.
  • USD tahviller 6 ayda bir, EURO tahviller ise yılda bir kupon ödemelidir. Kuponların faizleri yıllık basit faiz olarak ifade edilir.
    Vade sonu beklenmeden piyasa koşulları çerçevesinde nakde çevrilebilir.

Hazine İhalesi​

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından farklı yöntemlerle Devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) ihraç edilebilmekte olup bu yöntemler içerisinde ağırlıklı olarak ihale yöntemi kullanılmaktadır.

Katılımcılar, TL cinsi, ABD Doları cinsi ve Avro cinsi ihalelere teklif verebilirler. Hazine ihalelerinde “Çoklu Fiyat İhale Sistemi” uygulanmakta olup, bu sisteme göre katılımcılar ihaleyi kazandıkları takdirde, senetlerini teklif ettikleri fiyattan alırlar.

Gelir Ortaklığı Senetleri

Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS), Hazine Müsteşarlığı tarafından yurt içi piyasada ihraç edilen borçlanma senetlerini  ifade etmektedir. Borçlu olan devlet, DİBS sahiplerine kupon ödeme tarihlerinde ve vade sonunda borçlu olduğu tutarı öder. DIBS’ler vadeleri boyunca ikincil piyasalarda kişi ve kurumlar tarafından alınıp satılabilmektedir.

DİBS’ler  vadelerine, ihraç yöntemlerine, ihraç edildikleri para birimi cinsine, faiz ödeme türlerine, üzerlerinde kupon taşıyıp taşımamalarına göre farklı açılardan sınıflandırılabilir.

En çok kullanılan sınıflandırma vadeye göre yapılmaktadır. Buna göre;

  • 1 yıl ve daha uzun vadeli DİBS’ler Devlet Tahvili,
  • 1 yıldan kısa vadeli DİBS’ler ise Hazine Bonosu olarak adlandırılmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Sabit Getirili Menkul Değerler ile ilgili yatırım sorularınızın cevaplarına Sıkça Sorulan Sorular bölümünden ulaşabilirsiniz.

Eğer cevabını bulamadığınız ve burada yer almayan bir soru var ise sizinle iletişimimize geçmek için lütfen formu doldurunuz.

Algoritmik işlemler (otomatik al-sat); zaman, miktar, fiyat ve diğer değişkenlerin kullanılması ile belirlenen stratejiler doğrultusunda insan müdahelesi olmadan, bilgisayar yazılımları ile oluşturulan algoritmalar kullanılarak sermaye piyasası araçlarına yönelik alım-satım emirleri üreten sistemlerdir.

Algoritmik işlemler, piyasanın durumunu çok hızlı bir şekilde değerlendirmek, ne zaman ve nasıl işlem yapılacağını belirlemek ve ardından ortaya çıkan alım satım kararlarını piyasada uygulamak için zengin piyasa bilgileri dizilerini kullanmaktadır.

Sermaye Piyasası Kurulu Basın Açıklaması

Kurulumuzca yapılan gözetim ve denetim faaliyetleri neticesinde, Facebook, Twitter gibi sosyal medya mecraları ile Whatsapp, Telegram v.b. iletişim sistemlerinde oluşturulan üyelik bazlı gruplar üzerinden, aralarında haklarında daha önce Kurulumuz tarafından piyasa dolandırıcılığı, güveni kötüye kullanma suçu dâhil pek çok suç fiilinden dolayı suç duyurusunda bulunulmuş ve işlem yasağı getirilmiş kişilerin de bulunduğu, Kurulumuzca yetkilendirilmiş yatırım danışmanlığı ve benzeri sermaye piyasası faaliyeti izni olmayan kişi veya kişilerce, yatırımcıların yönlendirilerek mağdur edilmeye yönelik eylemlerin devam ettiği görülmektedir.6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun “Piyasa Dolandırıcılığı” başlıklı 107’nci maddesinde işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı ve bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı suçları düzenlenmiştir. Anılan düzenlemeler uyarınca, “sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler” ile “sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayan” kişilerin 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacağı hükme bağlanmıştır.
Kurulumuzca yapılan incelemelerde;

  • Sosyal medya mecraları veya iletişim sistemleri üzerinde oluşturulan kapalı grupları kurarak yatırımcıları yönlendiren şahısların, grup içerisinde paya oluşturdukları talep sayesinde sahip oldukları payları satarak menfaat temin etme amacını taşıdığı,
  • Gruplar içerisinde yatırımcıları yönlendirenlerin “al” yönünde verdiği tavsiye ile eş anlı olarak kendilerinin veya ilişkili olduğu kişilerin sahip olduğu payları sattıkları,
  • Böylelikle, gruplar içerisinde yatırımcıları yönlendirenlerin yüksek fiyatlardan ellerindeki payları grupların içindeki yatırımcılara satarak menfaat temin ederken yatırımcıları zarara uğrattığı görülmekte olup, bahsedilen nitelikte faaliyetlerde bulunan kişilere itibar edilmemesi önem arz etmektedir.

Bu çerçevede;

  • Paylara ilişkin olarak sosyal medya ve iletişim sistemleri üzerinden yapılan telkinlerin ve yatırım tavsiyelerinin, belirli bir grup tarafından gerçekleştirilen piyasayı dolandırıcı işlemlere hizmet etme amacını taşıyabileceği,
  • Sosyal medya ve iletişim sistemleri üzerinden yaptıkları paylaşımlarla yatırımcıları yönlendiren şahısların, aslında kendi pay satışlarına veya alışlarına talep/arz oluşturma çabasında olabileceği,
  • Söz konusu gruplara dâhil olan yatırımcıların, bu grupları yönlendiren kişiler tarafından işlenen suçlara iştirak kapsamında sorumluluklarının doğabileceği,
  • Piyasa koşullarını değerlendirerek yatırımlarını yönlendirme konusunda yeterli bilgi ve tecrübesi olmayan yatırımcıların, Kurulumuz düzenlemeleri uyarınca yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği konusunda yetki belgesi almış kuruluşlarla sözleşme yaparak, yatırım kararlarını profesyonel kişilerin yardımıyla almalarında fayda görüldüğü hususlarının da yatırımcılara bir kez daha hatırlatılmasında fayda görülmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

MARBAŞ Tam Logo

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU VERİ SAHİBİ TALEP FORMU

İşbu Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Veri Sahibi Talep Formu (‘Form’), 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (‘KVKK’) kapsamında veri sahiplerinin, Marbaş Menkul Değerler A.Ş. Kişisel Verilerin Korunması ve Gizlilik Politikasında da belirtilen haklarını kullanmak amacıyla yapacakları başvurularda kullanılması amacıyla Marbaş Menkul Değerler A.Ş. tarafından oluşturulmuştur.

Veri sahiplerinin bu haklarını kullanmak üzere Marbaş Menkul Değerler A.Ş.’ye başvuru yapmak istemesi durumunda işbu Formun, eksiksiz olarak doldurularak tarafımıza gönderilmesi gerekmektedir.

1. Veri Sahibine Yönelik Bilgiler
Lütfen başvuruların sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla talep edilen bilgileri temin ediniz.

Lütfen aşağıda belirtilenlerden Marbaş Menkul Değerler A.Ş. ile ilişkinizi en uygun şekilde tanımlayan seçeneği işaretleyerek aşağısında bulunan serbest metin alanına bu ilişkinin devam durumunu, sona ermiş olması durumunda ilişkinin vuku bulduğu periyodu ve varsa irtibatta olunan müdürlük veyahut ta şube bilgisini detaylandırınız.

2. Veri Sahibinin Talebine Yönelik Bilgiler

Lütfen kişisel verilerle ilişkili talep veya taleplerinizi aşağıdaki listeden işaretleyiniz.

Yukarıdaki listede yaptığınız işaretlemeye istinaden ek bilgi gerektiğini düşünüyorsanız lütfen aşağıdaki serbest metin alanını kullanınız.

3. Başvurunun Sonuçlandırılmasına Yönelik Bilgiler

Marbaş Menkul Değerler A.Ş. talebinizi en geç otuz gün içinde sonuçlandıracak olup, 1. Bölümde sağladığınız adres ve e-posta bilgilerine istinaden postalama yoluyla veyahut ta dijital ortam aracılığıyla geri bildirim sağlayacaktır. Geri bildirimin sağlanacağı bu kanallar arasından özel bir tercihiniz varsa lütfen aşağıda belirtiniz.

Talebin değerlendirilmesi kapsamında ek bilgiye ihtiyaç duyulması halinde Marbaş Menkul Değerler A.Ş. İşbu Form’ da belirttiğiniz başvuruyu sonuçlandırabilmek amacıyla sizinle iletişim kurabilecektir. Başvurunuz ücretsiz olarak sonuçlandırılacak olup, ayrıca bir maliyet gerektirmesi durumunda ilgili mevzuat kapsamında belirlenen tutarlarda ücret talep edilebilecektir.